Anja de Crom deelt haar kennis.

 

Meer weten? Klik hier.

Technisch onderhoud van mijn Joomla-website, kan ik dat zelf?

Je nieuwe website is live en je gaat lekker aan de slag met het bijhouden van de inhoud: bloggen, nieuwsartikelen, foto’s, misschien een agenda en een nieuwsbrief, zodat je site voortdurend actueel is en goed scoort in de Google rankings. Maar hoe zit het met het bijhouden van de techniek?

Je kunt je website vergelijken met een auto. Rijden kunnen de meeste mensen wel (tenminste, als ze een rijbewijs hebben). Staat de brandstofmeter in reserve, dan weet je dat je naar het tankstation moet rijden en de juiste brandstof moet tanken. Maar onder de motorkap wordt het voor veel mensen al wat lastiger. De peilstok kun je vinden, vloeistof voor de ruitensproeier bijvullen gaat ook nog, maar verder is het onderhoud van je auto iets dat je liever aan een specialist uitbesteedt: de garage.

Onder de motorkap van jouw Joomla-website draait Joomla. Regelmatig verschijnen er voor Joomla kleine en grote updates. Een kleine update bevat vaak oplossingen voor (beveiligings-)problemen die in vorige versies zijn ontdekt en door de Joomla-community zijn opgelost. Bij een kleine update wordt het derde cijfer van het versienummer verhoogd (bijvoorbeeld van 3.7.4 naar 3.7.5).

In een grote update zitten daarnaast nog veel extra functionaliteiten en nieuwe mogelijkheden. Bij een grote update wordt het tweede cijfer van het versienummer verhoogd (bijvoorbeeld van 3.7 naar 3.8). Beide typen updates zijn even belangrijk.

Welke Joomla-versie heb je?

Joomla zit al een aantal jaren in de 3-serie (serie 4 komt er over een tijdje aan). Welke versie jij hebt, kun je zien als je inlogt in de backend (administrator) van je website. Rechts onderin zie je een nummer staan. Dat is je versienummer.

Begint je website-versienummer met 1.5? Voor die versie zijn er al sinds 2012 geen beveiligingsupdates meer verschenen. Versies die beginnen met 2.5 krijgen sinds 2014 geen beveiligingsupdates meer.

Verouderde Joomla-versies zijn een paradijs voor hackers, want ze bieden legio mogelijkheden om makkelijk binnen te komen. Een verouderde Joomla-versie is de nummer-1 oorzaak van een gehackte website. Ben je nog niet gehackt, dan kunnen er andere problemen ontstaan. Extensies (kleine programma’s die op je site zijn geïnstalleerd voor bijvoorbeeld een fotogallery of een slideshow) kunnen bijvoorbeeld zomaar ophouden met werken.

Updaten of migreren?

Als je website-versie met 1 begint, kun je niet met één klik updaten naar 3. Tussendoor is er zo veel veranderd, dat het een migratie is. Begint je website-versie met 2, dan is de migratie al iets minder moeilijk. Misschien kun je het wel zelf, met stevig Googlen en forums doorploegen, maar als je niets van Joomla weet, kun je het toch beter aan een specialist overlaten. Net zoals wanneer de accu van je auto vervangen moet worden. Twijfel je of je de juiste kennis bezit? Dan kun je het hier testen (opent in popup). Is het antwoord op de vragen uit de test vaker nee dan ja, sla dan de volgende alinea's over en pak het weer op bij "Hulp nodig".

Is je website-versie er eentje uit de 3-serie? Dan kun je in principe zelf updaten, maar daar moet je wel even rustig de tijd voor nemen en de update goed voorbereiden. Ook als het een kleine update is.

Wat zijn de stappen bij het updaten?

Als je inlogt op de backend (administrator) van je website, zie je meteen of er updates zijn. Je ziet een knop om eventueel Joomla te updaten en een knop die je naar het overzicht van extensie-updates brengt.

Vóór je gaat updaten maak je een backup van je website. Die backup pak je ergens anders uit (lokaal of op een testdomein). Na het uitpakken staat daar een kopie van je site. Op die kopie kun je Joomla en je extensies gaan updaten. Zo weet je zeker dat je echte site gewoon blijft doordraaien.

Testen, testen, testen

Na het updaten test je of alles op de site nog werkt. Het is niet altijd te voorspellen wat er na een update gebeurt met je extensies. Die kunnen conflicten veroorzaken, of niet goed werken met de software op de server, waardoor er foutmeldingen getoond worden, een blanco pagina verschijnt of inhoud helemaal niet te zien is. Als dat aan de hand is, dan is het zaak om uit te zoeken wat de oorzaak is en hoe je het probleem verhelpt. Ook hier geldt weer: stevig Googlen en forums doorploegen.

En dan: het echte werk

Werkt alles nog netjes naar behoren op je test-site? Dan kun je beginnen met updaten op de echte site. Doe het stap voor stap, extensie voor extensie, en maak tussendoor backups die je weer ergens anders uitpakt (backups lukken niet altijd even goed, dus je moet ze testen). Loop na elke update de site helemaal na, voor je de volgende extensie gaat updaten.

Hulp nodig?

Denk je na het lezen van dit verhaal dat het te moeilijk voor je is, of heb je niet voldoende kennis of tijd voor het technisch onderhoud van je site? Dan kunnen Hilda Abbing en ik je helpen. Bij ons bedrijf, WebLab42, kun je een onderhoudsabonnement afsluiten vanaf € 19,95 per maand. Dan kun jij je richten op de inhoud en heb je geen omkijken meer naar de techniek.

Lees meer over dat onderhoudsabonnement

Joomla! tips ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Antispam testvraag: wat is Anja's voornaam?
Dat klopt niet, probeer het nog eens

LET OP: je ontvangt de nieuwsbrief van WebLab42, het bedrijf waar Anja tegenwoordig de helft van is.

Meer nieuws & tips

 • Ja, ik wil: nieuwsbrieven en de Algemene Verordening Gegevensbescherming

  Misschien heb je het al horen gonzen: op 25 mei 2018 treedt een nieuwe Europese wet in werking, de General Data Protection Regulation, oftewel GDPR. Die GDPR gaat over persoonlijke gegevens van Europese burgers. In Nederland heet deze wet de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hij vervangt de huidige Wet bescherming persoonsgegevens. En als je nu denkt: oké, daar heb ik niets mee te maken, lees dan vooral nog even door.
 • Technisch onderhoud van mijn Joomla-website, kan ik dat zelf?

  Je nieuwe website is live en je gaat lekker aan de slag met het bijhouden van de inhoud: bloggen, nieuwsartikelen, foto’s, misschien een agenda en een nieuwsbrief, zodat je site voortdurend actueel is en goed scoort in de Google rankings. Maar hoe zit het met het bijhouden van de techniek?
 • From Russia with Love

  De website van Joop (gebouwd met Joomla 2.5.28) deed het prima, dus hij zag eigenlijk niet in waarom hij hem zou moeten updaten. Tot hij ongewenst bezoek kreeg van Russische hackers. Lees hier hoe het goed kwam.
 • Probleemloos updaten van Joomla! 3.6.0 naar 3.6.1 (of 3.6.2)

  Ha fijn, een update! Snel even installeren... en dan krijg je een foutmelding. Wat nu? De handigste truc is zorgen dat je die foutmelding níét krijgt. Hieronder lees je hoe je dat doet. En mocht je de foutmelding al hebben, dan lees je hier ook hoe je het oplost.
 • Gratis personeel: laat je website voor je werken

  Voor veel mensen is een website vooral een visitekaartje of een digitale folder. Maar wie een beetje slim nadenkt maakt er een gratis personeelslid van, dat allerlei klussen zonder morren voor je uitvoert. Kun je je daar niet zo veel bij voorstellen? Dan vind je hier drie voorbeelden: twee free marketeers en een afdeling automatisering.
 • May the Forms be with You - Part I

  De handigste manier om informatie in of uit je database te krijgen? Een formulier. Formulieren zijn de power-ups van je website. Je kunt ze gebruiken voor simpele dingen. Een contactformuliertje is zo gemaakt. Maar wist je dat je met formulieren ook een mini-webshop kunt bouwen? Of het invoeren van gegevens in een extensie kunt vergemakkelijken? Of een workflow kunt vormgeven?
 • AcyMailing inschrijfformulier maken met antispam

  Nieuwsbrieven versturen vanuit je website, het kan met AcyMailing. Maar de gratis starter editie heeft in het aanmeldformuliertje geen mogelijkheid om spam te voorkomen. Hoe regel je dan dat je website niet overladen wordt door spamrobots die duizenden aanmeldformuliertjes invullen? Je kunt de betaalde editie aanschaffen – of een aangepast aanmeldformulier maken in RSForm!Pro.
 • Dokter Joomla, moet ik naar de JoomlaDagen?

  Twijfel je of je naar de JoomlaDagen moet gaan? Dat deed ik ook, ooit (toegegeven, niet zo lang, maar toch). In deze blog zet ik een paar vragen op een rijtje. En ik wil natuurlijk niet vooruitlopen op mijn eigen adviezen, maar noteer maar vast in je agenda: 31 maart t/m 2 april 2017, Woudschoten, Zeist.
 • Ingebouwde SEO-tool voor je Joomla!-site

  Dat niet-werkende links slecht voor je website zijn, hoef ik je denk ik niet te vertellen. Maar wist je dat Joomla! een ingebouwde tool heeft om niet-werkende links te fiksen? En dat je die tool ook voor allerlei andere doeleinden kunt inzetten, bijvoorbeeld om zoekmachinevriendelijke links te creëren?
 • Joomla! nieuws & tips in je mailbox

  Nieuwe Joomla-versies. Updates voor extensies. Informatie over veiligheidsrisico’s. Handige tips en trucs en slimme weetjes: soms is het fijn als iemand je gewoon even op de hoogte brengt van de laatste ontwikkelingen.